Sportcardiologie

Sportcardiologie is een gespecialiseerd gebied binnen de cardiologie dat zich richt op het hart van atleten en sportliefhebbers. Het doel is om hartziekten te voorkomen en te behandelen en om sporters te adviseren over de risico's en voordelen van deelname aan sport.

Welke onderzoeken kunnen worden uitgevoerd?

Rust-ECG
Dit is een basis electrocardiogram dat wordt uitgevoerd terwijl de patiënt in rust is. Het helpt afwijkingen in het hartritme of structuur te identificeren die een risico kunnen vormen tijdens intensieve lichamelijke activiteit.
Inspannings-ECG
Hierbij wordt de hartactiviteit van de sporter gemonitord terwijl deze een toenemende intensiteit van lichamelijke inspanning ondergaat, meestal op een loopband of een fietsergometer. Dit helpt bij het identificeren van mogelijke ischemie of ritmestoornissen die zich alleen tijdens inspanningen voordoen.
Echocardiogram
Dit is een beeldvormend onderzoek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een beeld van het hart te creëren. Het kan structurele hartafwijkingen detecteren die risico's kunnen opleveren tijdens sportactiviteiten.
Holter monitoring
Hierbij draagt de sporter een draagbaar apparaat dat het hartritme gedurende 24 tot 48 uur registreert, waardoor eventuele episodes van ritmestoornissen kunnen worden opgespoord.

Waarom is sportcardiologie belangrijk?

Vroegtijdige detectie
Sportcardiologische onderzoeken kunnen potentieel gevaarlijke hartafwijkingen detecteren voordat ze een probleem worden, waardoor levensbedreigende situaties in het veld of op de baan kunnen worden voorkomen.
Prestatieverbetering
Door inzicht te krijgen in de hartfunctie kunnen atleten hun training beter afstemmen, wat kan leiden tot betere sportprestaties.
Geruststelling
Voor atleten die wellicht ongerust zijn over hartkloppingen of andere symptomen die ze tijdens het sporten ervaren, kunnen deze onderzoeken gemoedsrust bieden.

Sportcardiologie speelt een onmisbare rol in de wereld van sport en fitness. Door nauw samen te werken met een gespecialiseerde cardioloog kunnen atleten niet alleen hun prestaties optimaliseren, maar ook hun gezondheid en veiligheid waarborgen. Of je nu een professionele atleet bent of iemand die gewoon van een wekelijks rondje joggen houdt, de kern van de zaak is dat jouw hart de beste zorg verdient.


Cardiologie
Dr. Kristel Wauters en Dr. De Sonville
Copyright © 2024 - All Rights Reserved.