Extra specialisatie ritmologie en elektrofysiologie in Duitsland

Dokter Kristel Wauters beslist na haar opleiding cardiologie een bijkomende specialisatie te volgen in Duitsland over ritmologie en cardiale elektrofysiologie. Daardoor is Dr. Wauters in staat om bepaalde complexe hartritmestoornissen te behandelen op een voor de patiënt minder ingrijpende manier.

Elektrofysiologie: Wat is het?
Elektrofysiologie is een subspecialiteit binnen de cardiologie die zich richt op de elektrische activiteiten van het hart. Het bestudeert en behandelt ritmestoornissen, waarbij het hart te snel, te langzaam of onregelmatig klopt. In plaats van een chirurgische ingreep, biedt elektrofysiologie vaak minder invasieve behandelingen voor deze stoornissen.

Waarom Duitsland?
Duitsland heeft een rijke geschiedenis van medisch onderzoek en innovatie, en is een centrum voor enkele van de meest geavanceerde cardiologische technieken ter wereld. Voor Dr. Wauters was dit de ideale locatie om zich verder te verdiepen in deze tak van de cardiologie. De intensieve training die ze daar genoot, omvatte zowel theoretische kennis als hands-on ervaring in geavanceerde klinische settings.

De impact van de opleiding
De tweejarige opleiding in Duitsland heeft Dr. Wauters niet alleen uitgerust met kennis maar ook met een unieke set aan vaardigheden. Ze leerde hoe ze complexe hartritmestoornissen kon diagnosticeren en behandelen met behulp van technieken zoals katheterablatie. Hierbij worden kleine stukjes hartweefsel die ritmestoornissen veroorzaken, vernietigd met behulp van elektroden die via de bloedvaten worden ingebracht. Deze procedures zijn vaak veel minder belastend voor de patiënt dan traditionele chirurgie.


Cardiologie
Dr. Kristel Wauters en Dr. De Sonville
Copyright © 2024 - All Rights Reserved.